Οι δεξιότητες των εργαζομένων βασικό στοιχείο για την εξέλιξη της αγοράς

Ενδιαφέρουσες ομιλίες από εκπαιδευτές ενηλίκων και φορείς.

Η συνολική πορεία της εφαρμογής της πράξης «Κατάρτιση και Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» ήταν το αντικείμενο της δεύτερης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Ελλάδος (ΟΕΠΕ) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο.

Η Ημερίδα για την συγκεκριμένη πράξη στην οποία συμμετείχαν 1280 άτομα επικέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών φορέων και επαγγελματιών, ενώ παρουσιάσθηκαν εξαιρετικές εισηγήσεις για τα ζητήματα γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων που μέσω μιας συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης θα μπορούν να ανταποκρίνονταικαλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς και να είναι έτοιμοι στις εκάστοτε αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος.

Στη σημασία των ανωτέρω αναφέρθηκε αρχικώς ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σπήλιος Αγγελόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Η σπουδαιότητα της εφαρμογής

Η σπουδαιότητα της εφαρμογής με τα στοιχεία εκείνα που «οπλίζουν» με πλεονεκτήματα τους καταρτιζόμενους και πέραν των άλλων συμβάλουν και στην ανταγωνιστικότητα  των επαγγελματιών στην αγορά, αποτυπώθηκε τόσο από την ομιλία της Προέδρου του Συλλόγου Επιχειρηματιών Γυναικών Ν.Ηλείας Ναυσικάς Παλαιολόγου, όσο και στην ενημέρωση που ακολούθησε από τους δύο Εκπαιδευτές Ενηλίκων Ιωάννα Σπηλιοπούλου και Φίλιππο Τερζή που καταχειροκροτήθηκαν.

Τοποθετήσεις εισηγητών

Μεταξύ άλλων, η κ. Παλαιολόγου τόνισε πως η επιμόρφωση των εργαζομένων στον «εργασιακό στίβο» και στο σημερινό επιχειρείν είναι καλύτερη συγκριτικά με το παρελθόν, πως χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά και δε πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ενώ επικεντρώθηκε και στο στόχο της δράσης αυτής που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση των γνώσεων των εργαζομένων με την κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Από την πλευρά της, η κ. Σπηλιοπούλου σημείωσε πως με τη συμμετοχή του σε επιμορφωτικά προγράμματα ένας εργαζόμενος καταφέρνει να γνωρίζει τις εξελίξεις του κλάδου, βελτιώνει την αποδοτικότητά του μαθαίνοντας νέα εργαλεία, μπορεί να διεκδικήσει καλύτερες θέσεις εργασίας ή να διασφαλίσει εκείνη που έχει έναντι του ανταγωνισμού, εξασκεί νου και σκέψη την ίδια ώρα που διευρύνει και τους ορίζοντές του και γίνεται δεκτικός σε αλλαγές, μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα με τους συναδέλφους του και τέλος νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μπορεί να λάβει περισσότερες πρωτοβουλίες.

Τέλος, ο κ. Τερζής έδωσε παραστατικά το νόημα της κατάρτισης αρχικά με την εξέλιξη των αγγελιών από το 1980 μέχρι και σήμερα, όπου από την τυπική  ζήτηση υπαλλήλων μέχρι την σημερινή που απαιτεί  ευρύ γνωστικό επίπεδο πλέον και περαιτέρω αναζήτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, η ηγεσία, η ομαδικότητα, το εργασιακό ήθος, η θετική στάση, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη.

Ενημέρωση από Ελένη Διαφωνίδου

Την ημερίδα έκλεισε με την ενημέρωση που παρείχε και μέσω απεικόνισης του προγράμματος η εκπρόσωπος της Ένωσης Εταιριών UNIVERSAL ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ Ελένη Διαφωνίδου. Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης-συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος Χρίστος Πλευριάς.

Χαιρετισμοί και παρουσίες

Χαιρετισμό για επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας έκαναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο Πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Σπύρος Πολίτης, η πρόεδρος της Νοσηλευτικής Μονάδας Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου, ενώ μήνυμα έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πάνος Μπράμος,ο πρώην Πρόεδρος του ΕΒΕ Άγγελος Αγγελόπουλος, ο Δημοτικός ΣύμβουλοςΘόδωρος Κόρδας, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Πύργου Αλέκος Γαλανόπουλος,ο Γιώργος Μαραγκός Πρόεδρος Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας, ο Πρόεδρος Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ηλείας Αθανάσιος Τσιγκρέλης, ο Πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου Γιώργος Βορλόκας, η Προϊσταμένη Τμήματος Φαρμάκων και Φαρμακείων  – Υπηρ. Υγείας Ηλείας Αλεξάνδρα Στασινούλια και άλλοι.

Στο τέλος της Ημερίδας προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά που είχαν επιμεληθεί τα μέλη της Ομοσπονδίας.